Подробиці

У жовтні на території Закарпаття та й усієї України, де мешкають благородні олені встановлена заборона полювання на диких тварин. Саме в цей час руді олені мають «період реву». Самотні самці таким чином приваблюють самок. Збуджені, вони б’ють рогами в молоді деревця, ламають гілки, здирають кору. Тварини часто катаються по землі, мало їдять і під час гону втрачають 30-40 кг ваги з своїх звичайних 160-300 кг.

Благородний олень в Карпатах водиться з давних-давен. Взимку в горах вони зазвичай здійснюють тривалі сезонні переходи оскільки шукають менш засніжені місця. Проте, зі слів лісівників та мисливців ці тварини в період холодної зими 98-го року практично зникли з території краю. І лише завдяки подібним заходам вдається поступово відновлювати їхню популяцію.

У період гону оленів у лісі обмежують будь-яку лісогоподарську діяльність – рубки, чистки… Проведена також роз’яснювальна робота з місцевим населенням, яке в цей час активно збирає гриби щодо зведення до мінімуму відвідування лісу.

Джерело — Телекомпанія М-студіо